Mbetjet e një prej zogjve të parë në botë që fluturuan sipër dinozaurëve 120 milionë vjet më parë janë zbuluar në Japoni.

Me përmasa të një pëllumbi, krijesa kishte pendë gri dhe kafe. Sipas shkencëtarëve, ajo mund të tundë bishtin dhe të rrahë krahët.

Kockat e Fukuipteryx prima janë ruajtur në mënyrë të mrekullueshme dhe ato u gjetën të rrënjosura në shkëmb. Ato datojnë nga periudha e hershme e Kretace që është koha kur zogjtë e parë filluan të shfaqeshin.

Fukuipteryx është zogu i parë primitiv nga ajo kohë që gjendet jashtë Kinës, dhe mund të detyrojë shkencëtarët të rishikojnë disa detaje në zhvillimin e fluturimit.

Ai mendohet se ka jetuar pranë lumenjve dhe përrenjve dhe mund të ketë qenë pre e pterosaurëve dhe dinozaurëve.

Ndryshe, më parë, fosilet e njohura më të hershme të shpendëve Kretace ishin mostra të gjetura në Kinën veri-lindore.

 

Fukuipteryx ndau disa karakteristika me Archeopteryx, duke përfshirë një palcë të fortë dëshirore, legenin dhe parakrahët.

Arkeopteryx, i gjetur në Gjermani, ishte rreth gjatë periudhës së Jurasikut të Vonë, rreth 160 deri në 140 milionë vjet më parë.

Edhe pse përgjithësisht konsiderohet si zogu i parë i njohur, karakteristikat e lidhura me zogjtë modernë nuk filluan të shfaqen deri në Kretace.

Arkeopteryx ishte një kafshë kalimtare midis dinozaurëve dhe zogjve modernë.