Categories: Qendrore

Regjistrohen për herë të parë rrahjet e zemrës së gjitarit më të madh në botë

Për herë të parë, shkencëtarët kanë regjistruar rrahjet e zemrës së një balene blu, duke zbuluar informacione të reja në lidhje me biologjinë e gjitarëve më të mëdhenj në botë.

Duke përdorur gota thithëse, biologët bashkëngjitën sensorë elektronikë në velën e majtë të lundrimit të një balene blu për të matur rrahjet e zemrës së saj dhe bënë gjetje vërtet befasuese.

Ekspertët zbuluan se balena blu uli rrahjet e zemrës së saj në të paktën dy rrahje në minutë kur zhytej për të mbledhur ushqim.

Në fund të një mjedisi me bimë, rrahjet e zemrës së balenave u rritën në rreth 2.5 herë më pak se minimumi, pastaj u ulën përsëri.

Pasi gjitari filloi të dalë drejt sipërfaqes, rrahja e zemrës së tij u rrit përsëri. Shkalla më e lartë e rrahjeve të zemrës së kafshëve shkonte midis 25 dhe 37 rrahje në minutë.

Balenat blu janë specie e rrallë pasi janë ndër kafshët më gjigante në planet për shkak të gjatësisë së tyre që mund të shkojë deri në 30 metër ndaj edhe këto matje bërë nga shkencëtarët ndikojnë edhe në njohjen më të detajuar të këtyre kafshëve dhe se si ndikon ambienti në biologjinë e tyre trupore.

Redaksia

Recent Posts

Komuna e Skenderajt shpall konkurs për 11 mësimdhënës (Dokument)

Drejtoria për Arsim në Komunën e Skenderajt ka hapur konkurs për punësimin e 1 mësimdhënësve…

1 day ago

Skenderaj/Covid19: Ky është numri i përgjithshëm i të infektuarve

27 raste në komunën e Skenderajt janë aktivë me Covid19, që prej se u shfaqen…

1 day ago

Skenderaj/Komuna “hapë” kuletën

Saktësisht 3 milionë e 872 mijë e 998 euro janë planifikuar të investohen në projekte…

2 days ago

Ujqit shfaqen shumë pranë shpellës së njohur të Kusarit, banorët ndihen të rrezikuar

Banorët e fshatit Dol të Gjakovës po ndihen të rrezikuar nga ujqit të cilët kohëve…

3 days ago

A do të rrëzohet Qeveria Hoti pas vendimit të Gjykatës Kushtetuese?

Gjykata Kushtetuese gjatë të mërkurës ka hedhur poshtë ankesën e deputetit nga radhët e Partisë…

3 days ago

Skenderaj/ETC dhe Komuna u bëjnë bisht fjalëve! (Dokument)

Ende pa nisur ndërtimi i Qendrës tregtare ETC në Skenderaj, ku kjo e fundit i…

4 days ago