Presidenti i Zambisë Edgar Lungu i është bashkuar kombit në zi për vdekjen e një peshku që jetonte në një pellg në universitetin e dytë më të madh të vendit.

Studentët në Universitetin Copperbelt (CBU) ndezën qirinj dhe marshuan rreth kampusit për të mbajtur zi për peshku të madh.

Hashtagu Mafishi, siç njihej me dashuri peshku, është trend në Twitter në shtetin e Afrikës Jugore.

Për dy dekadat e fundit studentët e CBU kanë besuar se peshku do t’u sillte atyre fat të mirë në provime.

Mafishi, që do të thotë “Peshku i Madh” në gjuhën lokale Bemba, mendohej të ishte të paktën 22 vjeç dhe kishte jetuar në pellgun e universitetit për më shumë se 20 vjet, tha udhëheqësi i studentit Lawrence Kasonde.

Vdekja e tij është ende duke u hetuar, shtoi presidenti i Unionit të Studentëve të Universitetit Copperbelt.

“Është ende për t’u varrosur, ne jemi duke planifikuar ta balsamosim atë,” i tha Kasonde BBC.

Disa studentë i bënin homazhe peshkut para provimeve, duke besuar se u solli fat, ndërsa të tjerë e panë atë si një lehtësues të stresit, thotë reporteri i BBC Zambia Kennedy Gondwe.

Studenti i vitit të dytë Edwin Nambo e përshkroi peshkun si një “simbol ikonik të universitetit”.

Presidenti Lungu citoi fushatën indiane anti-koloniale të  Mahatma Gandhit në mesazhin e tij të zisë, duke thënë në Facebook se “madhështia e një kombi dhe përparimi i tij moral mund të gjykohen nga mënyra e trajtimit të kafshëve”.