Ndryshimi i klimës dhe ndotja po e humbin oksigjenin nga oqeani dhe kërcënojnë mbijetesën e shumë specieve të peshkut, tregon një hulumtim, më i madhi i këtij lloji deri më tani nga Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës.

Megjithëse ndotja dhe mangësitë ushqyese në dete njihen me dekada, studiuesit thonë se ndryshimi i klimës ka përkeqësuar situatën e mungesës së oksigjenit.

Mungesa e oksigjenit u regjistrua në rreth 700 lokacione oqeanike, ndërsa në vitet 1960 ky numër ishte 45.

Studiuesit thonë se kjo situatë është veçanërisht e dëmshme për specie të caktuara peshku si ton, peshkaqen dhe marlin.

Është e njohur nga e kaluara që kimikate të caktuara, të tilla si azoti dhe fosfori nga fermat dhe bimët industriale, ndikojnë në nivelin e oksigjenit dhe ky është akoma një faktor parësor, veçanërisht në zonat më afër bregdetit. Sidoqoftë, vitet e fundit, rreziku i ndryshimit të klimës është rritur.

Më shumë dyoksid karboni lëshohet, gjë që rrit efektin serë, aq më shumë nxehtësi thithet nga oqeanet. Uji më i ngrohtë përmban më pak oksigjen, thuhet në studim.

Edhe ndryshimet e vogla në atmosferë mund të kenë një ndikim të rëndësishëm në jetën në dete.

Ujërat me një përqindje më të ulët të oksigjenit korrespondojnë me disa lloje të tilla si kandil deti, por nuk korrespondojnë me peshq të shpejtë dhe të mëdhenj si toni. Peshqit më të mëdhenj dhe më të shpejtë kanë nevojë për energji më të madhe.

“Ne e dinim për dukurinë e rënies së sasisë së oksigjenit më parë, por tani e kemi lidhur atë me ndryshimin e klimës për herë të parë,” tha Minna Epps nga Bashkimi Ndërkombëtar për Ruajtjen e Natyrës.